vrijdag 18 januari 2013

Zelfgemaakt, of nee, zelfgeverfd! Home made, eh homedyed!

Neen, deze keer niet zelfgemaakt. Of eigenlijk wel zelfgemaakt. Maar deze keer met zelfgeverfde wol.

No, this time nothing homemade. Or actually, it is handmade. But this time with yarn I dyed myself.

't Is niet de eerste keer dat Mme Stina haar wol zelf verft. Toen Mme Stina nog een mademoiselletje was heeft ze haar moeder eens grijze haren bezorgd door absoluut wol te willen verven met natuurlijke verfstoffen.

En natuurlijke verfstoffen: die vind je in de natuur. Dus trok Mlle Stina het veld/tuin in en kwam ze terug met bremtakken, ligusterbladeren en netels. Die moesten een tijdje in water "trekken" om de verfstof eruit te krijgen en daarna met fixeermiddel samen met de wol enige uren tegen het kookpunt aan sudderen. Smakelijk!

Het resultaat was lichtgrijze wol, grijsgroene wol, grijsgele wol, nog net geen 50 tinten grijs :-). Grijs dus!

It is not the first time, Mme Stina dyes the wool herself. Some time ago, Mme Stina was a Mlle Stina, she worried her mother a lot. She wanted to dye wool with natural colours.

Natural colours, they can be found in nature. So up in the garden Mlle Stina found some Juniper twigs, Ligustrum leaves and nettles. They had to soak in water to get the colour out of it. And then simmer at the boiling point together with the wool and fixative.

The result? Light grey, green grey, yellow grey, nearly 50 shades of grey!

Maar nu ging Mme Stina met echte kleuren verven: tijdens de handwerkbeurs in Rotterdam van eind oktober kwam het er eindelijk van. En het resultaat was wondermooi!

Er is een klein minpuntje: de kleuren zijn te vlekkerig naar de smaak van Mme Stina. Dus nieuw plan van aanpak: wol verven waarbij de kleurovergangen geleidelijker aan gebeuren. Da's de uitdaging voor de komende maanden!

Maar intussen genieten we van de polswarmers en is er nog genoeg over van de wol om een bijpassend sjaaltje te breien.

Willen jullie dit patroontje graag namaken in de wol van Mme Stina? 1 streng "Best of" is voldoende voor polswarmers en sjaaltje. En het patroontje krijg je er gratis bij. Neem eens een kijkje op www.mmestina.be.


But now, Mme Stina got the opportunity to dye wool with real colours. And the result was beautiful!

One minus: for Mme Stina the wool is too spotty. She prefers the colours changing more graduatly. Work to be done the following months!

In the meanwhile, she enjoys her new wrist warmers and there is still enough wool to knit a matching scarf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten