zondag 29 april 2012

Even op een zijspoor

Terwijl mijn "ra, ra, ra, wat is dit ..."-creatie zich geleidelijk aan ontwikkelt tot een ... (neen hoor, ik verklap het niet), maak ik graag af en toe een zijsprongetje.

En gisteren was zo'n "zijsprongetjesdag".
Het begon allemaal enkele weken geleden toen Habiba op de woensdagmarkt van Kessel-Lo stond en de jongste mademoiselle verleid werd door de stof hiernaast.

Thuisgekomen bleek die een beetje dun en doorschijnend. Maar niet getreurd. De mademoiselle en ik kwamen al snel tot een akkoord: we maken er een reversible kledingstuk van. Rok, kleed, keuze te over.
De beslissing viel op een reversible jurkje. En terwijl we de volgende ochtend tijdens het ontbijt afspraken dat een effen donkerroze stof het best als reversible kant kan dienen, merkte mijn goeduitgeslapen dochter op dat we wel een rits nodig hebben die aan beide zijden opengaat (Heeft die dochter van mij ook de handwerkgenen meegekregen? Welke tienjarige stelt zich de vraag welke rits in een reversible jurkje moet als je wereld bestaat uit Ketnet, knuffels en 5de leerjaar-huiswerk?). Ik dus naar de handwerkwinkel, en de volgende handwerkwinkel, ... en de volgende. En kom tot de conclusie dat een ritsje voor een reversible kleed ... nog moet worden uitgevonden! (Misschien iets voor de tienjarige dochter?)

Een jurkje zonder rits dus. Met knoopjes, haakjes, ...? Een rokje misschien? Neen, schudt de mademoiselle (ze weet wat ze wil). Een wikkeljurkje dan? "Jaaa!" gilt de mademoiselle. Oef, denkt de wollen madam, iets dat ten minst realiseerbaar is voor een beginnende stoffen madam.

Dus neemt ze vorige dinsdag eens geen breinaalden en -wol mee naar de bijeenkomst van De sToffen Madammen maar patroonpapier, potlood, schaar en enkele andere jurkjes die als model moeten dienen voor het wikkeljurkje.

En na enkele keren het advies te hebben gevraagd van de aanwezige vakexperts, komen we tot een echt wikkeljurkjes-patroon (van het voorpand moest ik bij nader inzien nog een strook knippen, natuurlijk mag dat niet zo breed zijn als het rugpand). Nu kunnen we van start gaan.

Werkwijze:
Stap 1: Knip uit beide stoffen een rugpand en 2 voorpanden (in spiegelbeeld van elkaar).
Stap 2:  Stik de zijnaden van voorpanden en rugpand aan elkaar. Laat aan één kant een strookje van ca. 4 cm open (zie foto, dit wordt de opening om het striklintje door te halen). Let erop dat je dit in spiegelbeeld doet bij beide stoffen.
Stap 3: Maak 2 linten van elk zo'n 50 cm lang door een dunne strook stof van ca. 4 cm breed op de lange kant toe te stikken en te keren.
Stap 4: Leg beide stoffen met de goede kant op elkaar, plaats de linten aan elk uiteinde van de voorpanden, speld vast en stik. Laat de onderkant en de schoudernaden open.

Stap 5: Knip de ronde naden in en keer het jurkje buitenstebinnen. Naai nu de schoudernaden op de manier zoals de reversible bag.

Stap 6: Vouw de onderzoom naar binnen en speld er een mooi sierrandje tussen.

Stap 7: Stik het hele wikkelkleedje op zo'n 2 mm van de rand door. Klaar!

Doe dit tijdens zo'n zijsprongetjesdag wanneer de jonge bestemmeling niet thuis is en je bent gegarandeerd weer de beste mama van de wereld.

Dat belooft voor moederdag!

 
3 opmerkingen:

 1. wauw ht is echt heel mooi geworden. Ik moet eens 2 stofkes zoeken die goed bijeen passen...in mijn stoffenkast. ;o))
  Maren

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. 't Kan intussen al een eerste keer in de was. Dochterlief zou er zelfs in slapen :-).

   Verwijderen